Hier zijn 10 tips voor het kiezen van het juiste opklapbed (reisbed of paraplubed) voor uw baby.

1. Het opklapbed moet gemakkelijk uit te klappen en op te vouwen zijn. Het moet mogelijk zijn om het intuïtief in elkaar te zetten.

2. Eenmaal opgevouwen mag de reiswieg geen ruimte in beslag nemen, want vergeet niet dat het reizen met de baby meestal veel uitrusting vergt: kinderwagen of buggy, luiertas, koffers, etc...

3. Het opklapbed moet licht zijn. Je hoeft het waarschijnlijk niet kilometers lang te dragen, maar vergeet niet dat het niet het enige is wat je moet dragen.

4. Het is het beste dat het paraplubed wordt voorzien van een hoes om het te beschermen en te voorkomen dat het per ongeluk wordt geopend tijdens het transport. Dit is vooral essentieel als u met het vliegtuig reist.

5. Het opklapbed moet in twee standen in hoogte worden versteld: de hoogste stand als de baby nog klein is, wat voor u gemakkelijker is om het op te zetten, en de laagste stand als hij ouder is om te voorkomen dat hij eruit valt.

6. Zorg ervoor dat de materialen gemakkelijk te onderhouden zijn. Baby's regurgeren en kwijlen veel, vooral tijdens het bijten. Het is daarom belangrijk dat de matras gemakkelijk te reinigen is.

7. De reiswieg moet uitgerust zijn met wielen zodat hij gemakkelijk kan worden verplaatst: het is niet hetzelfde om een bed op te tillen, zelfs als het opgeklapt is, als om het gewoon te trekken om het te verplaatsen.

8. Het bed moet aan alle vier de zijden voorzien zijn van netten voor een goede ventilatie. Hierdoor heeft de baby ook een goed zicht op de buitenkant en voelt hij zich niet bekneld.

9. Maak uw reisbed compleet met handige en compatibele accessoires zoals een luiermatras of ligstoel die u in bed of zelfstandig kunt gebruiken. Zo heeft u alle basisuitrusting in een kleine ruimte, wat ook heel handig is als u uw baby bijvoorbeeld een paar dagen bij uw grootouders moet laten.

10. Er zijn ook reisbedjes met instelbare intensiteit nachtlampje, een trilapparaat en kalmerende melodieën om te ontspannen en de baby in slaap te brengen. Deze opties zullen zeer nuttig zijn als de baby koliek heeft of moeite heeft om in slaap te vallen.