Coronavirus preventiemaatregelen hebben grote veranderingen in ons dagelijks leven veroorzaakt en het is onmogelijk voor de kleintjes om dit niet op te merken. En als ze dat doen, kun je ze het beste een verklaring geven zodat ze niet in paniek raken. Dus, hoe leggen we aan kinderen uit wat er gebeurt, zodat ze het begrijpen, assimileren en niet bang worden? Hier zijn onze tips om kinderen uit te leggen wat coronavirus is.

1. De eerste stap is om te praten. Als de kinderen al mensen hebben gezien die maskers dragen en angst thuis en in hun dagelijkse routine hebben opgemerkt, is het essentieel om hen een adequate uitleg te geven, zodat ze kunnen begrijpen wat er gebeurt zonder bang te zijn. De eerste stap is dus om je voor te bereiden op het gesprek, de informatie die je je kind gaat geven te filteren en voorbereid te zijn op zijn vragen.

2. Breng een boodschap van gemoedsrust over. In deze fase van voorbereiding is het heel belangrijk dat u gerustgesteld bent. Kinderen zijn erg oplettend en opmerkzaam en als je erg bezorgd bent, zullen ze het merken.

3. Wat weet uw kind precies? Voordat je met kinderen over het coronavirus gaat praten, is het goed om te weten wat ze precies weten. Ze hebben er zeker veel over gehoord, op school, op straat of zelfs thuis. Iedereen heeft het erover!

4. Rekening houden met leeftijd en ontwikkelingsniveau. Om je doel te bereiken, namelijk kinderen informeren zonder ze bang te maken, is het essentieel om duidelijk te zijn over wat je ze wel en niet moet vertellen op basis van hun leeftijd en begrip voor de wereld om hen heen. Als ze jonger zijn, tot ongeveer 7 jaar, hoeven ze niet alles te weten, dus je moet proberen om ze een zo eenvoudig mogelijke uitleg te geven, zonder in te gaan op de details van de ziekte. In dit geval is het een goed idee om hen te laten begrijpen dat het virus niet erg veel voorkomt bij kinderen, zodat ze niet bang zijn om het te vangen. Als ze ouder zijn en het nieuws op TV al zien en begrijpen, kun je ze de kans geven om te vragen wat hen bezighoudt of wat hen niet duidelijk is.

5. Wat kan je doen? U kunt met hen oefenen en praten over voorzorgsmaatregelen zoals het wassen van uw handen, hoesten in een zakdoek of uw elleboog, of het bewaren van een veilige afstand tot anderen. Voor de kleintjes kun je zelfs een spelletje spelen gedurende de 30 seconden die nodig zijn om hun handen te wassen, zodat ze leren om het hele oppervlak van hun handen te wassen.

6. Houd een routine in stand. Vergeet tot slot niet dat de beste manier voor kinderen om zich veilig te voelen is om een routine te handhaven, en dit is nog belangrijker nu het belangrijkste element van hun dagelijks leven, de school, is verdwenen. Wij raden u aan een schema aan te houden voor het ontbijt, de lunch en het diner, en een paar uur de tijd te nemen voor huiswerk en recreatie.
Kinderen zijn niet onwetend over de wereld om hen heen; ze zijn zich van veel dingen bewust en daarom is het belangrijk om met hen te praten over het coronavirus, zodat ze begrijpen wat het is en waarom we deze preventieve maatregelen moeten nemen.

Voorzichtig, nu: De informatie over het Coronavirus evolueert snel, we zullen onze artikelen aanpassen aan het nieuws en de vooruitgang op dit gebied.