Priapisme wordt gekenmerkt door een aanhoudende erectie (meer dan 4 uur) zonder seksuele stimulatie en die niet leidt tot ejaculatie. Deze aandoening treft over het algemeen mannen tussen de 40 en 50 jaar oud. De behandeling is essentieel omdat het de erectiele functie van een man kan beschadigen.

De verschillende soorten priapisme

Ischemisch priapisme komt in 95% van de gevallen voor. Het is te wijten aan een lage bloedstroom en manifesteert zich door de volgende symptomen:

  • Pijnlijke erectie
  • Hoge stijfheid

De patiënt moet snel worden behandeld om verdere erectiestoornissen te voorkomen.

Non-ischemisch priapisme: in dit geval is het te wijten aan een lage bloedstroom. De erectie is minder stijf en meestal minder pijnlijk. In 60 tot 70% van de gevallen lost de aandoening zichzelf op.

Terugkerend priapisme: dit derde type van priapisme manifesteert zich in een intermitterende en terugkerende erectie. Het moet per geval worden behandeld en kan worden voorkomen met een hormonale behandeling.

Mogelijke behandelingen voor de behandeling van priapisme

Volgens het World Journal of Men's Health is het van fundamenteel belang te weten aan wat voor soort priapisme de patiënt lijdt om het met de juiste behandeling te kunnen behandelen. Het doel van deze behandeling is detumescentie, een terugkeer naar de normale toestand van de penis en het behoud van alle erectiele functies.

De oorzaken van deze stoornis zouden het gebruik van impotentiemedicijnen, alcohol- of drugsmisbruik, trauma's aan het perineum of een verstoring van het hemoglobinegehalte (sikkelcelaandoening) zijn.

Om de patiënt te ontlasten zijn er vier behandelingen mogelijk:

  • Punctie: aspiratie van bloed uit het corpus cavernosum gebied van de penis.
  • De injectie, als de punctie niet werkte, van een sympathomimetisch middel dat in contact komt met de spieren om een terugkeer naar de normale toestand van de penis te zien.
  • Chirurgie wordt gebruikt in gevallen van priapisme die meer dan 48 uur duren en waarvoor de eerste behandelingen ineffectief zijn gebleken.
  • De penisprothese, waarmee de penis kan opzwellen en leeglopen, wordt gebruikt in gevallen waarin geen van de drie bovengenoemde behandelingen heeft gewerkt.