Of u nu al moeder bent of niet, anticonceptie is voor alle vrouwen van seksuele en reproductieve leeftijd. Volgens studies van Iserm en INED gebruikte in 2010 echter 45% van de vrouwen de pil als anticonceptiemiddel en dit cijfer is in de loop der jaren gedaald tot 36,5% in 2016. Dit kan worden verklaard door dit gevoel van wantrouwen dat voortkomt uit de debatten over de risico's van de derde en vierde generatie pillen. Maar welke andere oplossingen zijn er dan beschikbaar voor vrouwen? Laten we eens kijken naar de verschillende anticonceptiemethoden die hen in staat stellen om zwangerschap te vermijden en ook, voor sommige van hen, de overdracht van soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen).

IUD (Intra Uterine Device of IUD)

Er zijn twee soorten spiraaltje, koper en hormonaal. Het wordt door de gynaecoloog of verloskundige in de baarmoeder geplaatst en op verzoek van de vrouw verwijderd. Het spiraaltje heeft een effectiviteit die kan variëren van 4 tot 10 jaar, afhankelijk van het model. Uitgegeven met een recept.

(U bent misschien geïnteresseerd in spiraaltraining en intra-uteriene anticonceptie)

Anticonceptiepil

Het is een tablet die elke dag op hetzelfde tijdstip moet worden ingenomen gedurende 21 of 28 dagen, afhankelijk van de pil. Als het een 21-daagse pack is, is er een 7-daagse periode zonder een tablet die overeenkomt met de menstruatieperiode. Als het een 28-daagse verpakking is, is er geen pauze in het innemen van de tabletten, en de tabletten die overeenkomen met de periode hebben geen anticonceptieve werking. Uitgegeven met een recept.

(Je zou geïnteresseerd kunnen zijn in dit: geboortebeperkingspillen)

Anticonceptiemiddel

Deze hormoonpleister moet direct op de huid worden geplakt en moet elke week worden vernieuwd, met uitzondering van de 4e week wanneer er geen pleister moet worden aangebracht, wat overeenkomt met de menstruatieperiode. De bescherming is zelfs tijdens de 4e week actief. Uitgegeven met een recept.

(Je zou geïnteresseerd kunnen zijn in dit: de anticonceptiemiddel patch)

Anticonceptie-implantaat

Dit is een hormonale methode die bestaat uit het inbrengen van een kleine staaf, 4 cm lang en 2 mm breed, onder de huid van de arm met lokale verdoving. Het is ingesteld voor een periode van 3 jaar, maar kan op verzoek van de vrouw te allen tijde worden verwijderd. Uitgegeven met een recept.

(U bent wellicht geïnteresseerd in dit: het onderhuidse implantaat)

Vaginale ring

De vaginale ring is een hormonaal anticonceptiemiddel, dat zoals de naam al doet vermoeden, een cirkelvormige vorm heeft. Het wordt zelf in de vagina geplaatst voor 3 weken. Het wordt verwijderd in de 4e week, wat de menstruatie activeert. De bescherming is zelfs tijdens de 4e week actief. Het is op recept verkrijgbaar.

(U bent misschien geïnteresseerd in dit: anticonceptiemiddel: de vaginale ring)

Membraan of baarmoedermond

Het middenrif is een siliconenbeker die je in de vagina plaatst en combineert met een spermicide om de doorgang van het sperma te blokkeren.

De cape is een koepel die op de baarmoederhals wordt geplaatst. Beide methoden worden uiterlijk vlak voor de geslachtsgemeenschap door de vrouw zelf geplaatst en moeten in beide gevallen tot 8 uur na de geslachtsgemeenschap op hun plaats worden gehouden. Ze zijn herbruikbaar. Ze zijn verkrijgbaar met een recept.

(U bent misschien geïnteresseerd in dit: het diafragma)

Mannelijk condoom

Het vindt plaats op de zittende penis voor de penetratie en houdt het sperma vast. Het beschermt ook tegen soa's en hiv. Het moet voor elke geslachtsgemeenschap worden veranderd. Verkocht zonder recept.

(Je zou geïnteresseerd kunnen zijn in dit: het condoom)

Vrouwencondoom

Het vrouwencondoom is een cilinder met flexibele ringen aan beide uiteinden, waarvan er een in de vagina wordt geplaatst en de andere aan de ingang van de vagina blijft liggen. Het moet voor elke geslachtsgemeenschap worden veranderd. Deze methode beschermt ook tegen soa's en hiv. Verkrijgbaar zonder recept.

(Het is misschien interessant om te weten dat slechts 1% van de vrouwen het vrouwencondoom gebruikt).

Spermiciden

Het is een crème of gel die vóór elke geslachtsgemeenschap in de vagina wordt geplaatst en die als functie heeft om het sperma te vernietigen. Verkocht zonder recept.

Progestine injectie

Deze methode bestaat uit het injecteren van een synthetisch progestine (hormonale methode) door middel van intramusculaire injectie om de 3 maanden. Gedurende deze 12 weken zijn de anticonceptieve effecten ononderbroken. Verkrijgbaar op recept.

Buisligging

Deze methode wordt als definitief beschouwd. Het is bedoeld voor volwassenen en kan alleen worden uitgevoerd na een aantal medische consulten en een schriftelijke bevestiging van de bereidheid om de procedure te ondergaan.

(U bent misschien geïnteresseerd in dit: tubal ligation)

En jij, welke anticonceptiemethode gebruik je? Ben je er tevreden mee?

Bron: www.choisirsacontraception.fr