De ziekte van Crohn is een ontsteking van het spijsverteringsstelsel die elk deel van het spijsverteringskanaal kan aantasten en op verschillende manieren pijn kan veroorzaken.

De ziekte van Crohn. Wat is het?

De ziekte van Crohn is een ontsteking en irritatie van een deel van het spijsverteringskanaal. Elk deel van het maag-darmkanaal kan worden aangetast, van de mond tot de anus. Heel vaak is het het einde van de dunne darm op de kruising met de dikke darm die wordt aangetast.

Deze ontsteking dringt diep door in de slijmvliezen van het getroffen gebied en veroorzaakt zwelling en pijn. Deze zwelling kan het fenomeen "lege darm" of "lege darm" en de daarmee gepaard gaande diarree veroorzaken.

Irritatie kan leiden tot littekenweefsel in de darm, waardoor een vernauwing ontstaat. Stenose, een vernauwde doorgang, vertraagt de voedselstroom door de darm en kan pijn of kramp veroorzaken.

De ziekte van Crohn treft zowel mannen als vrouwen en kan erfelijk zijn. Het kan van invloed zijn op alle leeftijden, maar komt over het algemeen voor bij personen tussen 13 en 30 jaar.

(U bent misschien geïnteresseerd in dit: zwangerschap en de ziekte van Crohn)

Rokers hebben meer kans om getroffen te worden door de ziekte van Crohn.

Tot op heden zijn de oorzaken van deze ziekte nog steeds onduidelijk, hoewel onderzoekers het zouden kunnen verklaren door een abnormale reactie van het immuunsysteem van het lichaam. Dat wil zeggen dat de ziekte voedsel, bacteriën of andere elementen die goed en onschadelijk zijn voor het lichaam zou kunnen aanvallen.

De ziekte van Crohn: Symptomen

Meestal hebben mensen met de ziekte van Crohn last van buikpijn, diarree, rectale bloedingen, gewichtsverlies en koorts.

Bloed- of ontlastingstests kunnen de diagnose bevestigen.

De ziekte van Crohn: Behandelingen

Drugs

De eerste stap is het beheersen van de ontsteking. Hiervoor krijgen patiënten vaak anti-inflammatoire geneesmiddelen (met mezalamine of sulfasalazine) of corticosteroïden (prednison, budesonide) voorgeschreven.

Merk op dat sommige medicijnen die mezalamine bevatten aanzienlijke bijwerkingen kunnen hebben, zoals braken, brandend maagzuur, misselijkheid, diarree, hoofdpijn.

Chirurgie

Patiënten die ondanks de behandeling met medicijnen nog steeds aan de ziekte van Crohn lijden, kunnen voor de operatie kiezen. Deze operatie zal hen ontlasten van de symptomen maar ook van mogelijke complicaties zoals darmobstructie, bloeding, perforatie...

De chirurg verwijdert het betreffende deel van de darm, maar deze procedure is niet bedoeld om de ziekte definitief te genezen. Aangezien de ontsteking de neiging heeft om terug te keren, zullen er inderdaad andere operaties nodig zijn.

En jij, lijd jij aan de ziekte van Crohn? Welke behandeling heb je?

Bron : http://maladiedecrohn.eu/