In 1796 ontwikkelde de Duitse arts Samuel Hahnemann een nieuw concept van alternatieve geneeskunde, de homeopathie, gebaseerd op 3 principes: het principe van de gelijkenis, de wet van de individualisering en het principe van de infinitesimale verdunning. Homeopathie komt van het Griekse "homios", wat vergelijkbaar is en "pathos", wat ziekte betekent. Het gaat om de behandeling van een ziekte met de stof die deze veroorzaakt. Homeopathie is het tegenovergestelde van allopathie, die de ziekte met zijn tegenpool behandelt.

Homeopathie wordt nu wereldwijd door meer dan 200 miljoen mensen gebruikt.

(U bent misschien geïnteresseerd in dit: homeopathie tijdens de zwangerschap)

(U bent misschien geïnteresseerd in dit: de voordelen van homeopathie bij kinderen)

Homeopathie: wat is het?

Homeopathie is een medicijn dat wordt beoefend door artsen, natuurgeneeskundigen... Zoals gezegd is homeopathie gebaseerd op het principe dat een stof die in grote hoeveelheden wordt ingenomen door een gezond persoon en die symptomen veroorzaakt, dezelfde symptomen kan genezen die aanwezig zijn in een ziek persoon. Dit wordt de behandeling van ziekten door medemensen genoemd.

In de homeopathie worden ziekten en symptomen verklaard door een onbalans in het lichaam en de wens van het lichaam om dit evenwicht te herstellen. Het doel van de homeopaat is dus om het evenwicht in het lichaam te herstellen en niet alleen om de symptomen te behandelen.

Homeopathie is gebaseerd op 3 principes:

  • Het principe van de gelijkenis: afkomstig van Hippocrates' uitspraak dat "Similia similibus curentur", wat betekent dat het soortgenoot geneest.
  • De wet van de individualisering: de constitutie van elk individu is fundamenteel, want laten we niet vergeten dat het de persoon is die genezen wordt en niet de ziekte.
  • Het principe van de infinitesimale verdunning: dat is niets anders dan de manier waarop de homeopathie wordt vervaardigd.

(U bent misschien geïnteresseerd in dit: homeopathie, een natuurlijke remedie)

(U bent misschien geïnteresseerd in dit: homeopathie om te helpen met de melkaanvoer.)

Homeopathie: hoe wordt het gemaakt?

Het kan zijn dat u de aanwezigheid van een nummer hebt opgemerkt, gevolgd door de letters CH. Deze informatie houdt rechtstreeks verband met het aantal verdunningen dat tijdens de vervaardiging van de homeopathie wordt gemaakt. De basis van de homeopathie kan van plantaardige, minerale of dierlijke oorsprong zijn. Een druppel van deze basisstof, "moedertinctuur" genaamd, wordt gemengd met 99 druppels alcoholisch water en vervolgens 100 keer geschud. Het is belangrijk om op te merken dat de moedertinctuur door verdunning zijn werkzame bestanddelen verliest, maar volgens Hahnemann zou het meerdere malen roeren de oplossing dynamischer en effectiever maken. Verdunning is een verplichte stap om ervoor te zorgen dat de basisstof onschadelijk is. Bij elke verdunning wordt een druppel van de vorige verdunning gebruikt, die om de beurt 100 keer wordt verdund en geroerd.

Het getal komt dus overeen met het aantal keren dat het product is verdund en de CH is afgeleid van "Hahnemannian centesimaal".

Hoe hoger de "CH", hoe meer verdund het product zal zijn.

Homeopathie: welke vormen neemt het aan?

Homeopathie wordt verkocht in apotheken zonder recept, in de vorm van korrels die onder de tong, gel, zalf of druppels worden gelegd. Voor het starten van een homeopathische behandeling is het sterk aan te raden om naar een homeopathische arts te gaan, aangezien twee mensen die dezelfde symptomen hebben niet op dezelfde manier zullen reageren op de behandeling. Zoals we al eerder zeiden, is dit omdat homeopathie niet de ziekte behandelt, maar de persoon.

(U bent misschien geïnteresseerd in: homeopathie voor pijnlijke tepels)

Sinds mei 2011 bedraagt het door de sociale zekerheid vastgestelde vergoedingspercentage voor de homeopathie 30%.

En jij, gebruik je homeopathische behandelingen? Wat vind je ervan?