Het lijkt erop dat de uitdrukking "Je lijkt steeds meer op je moeder" meer is dan alleen een gezegde: het is een realiteit. Dat blijkt tenminste uit de studie van de Olay-laboratoria ("beauty according to mothers") die gaat over de medeplichtigheid en verbondenheid tussen moeders en hun dochters over de hele wereld; we leren met name dat 6 vrouwen van de 10 erkennen dat ze beetje bij beetje steeds meer op hun moeder lijken.

Wanneer beginnen we op onze moeder te lijken?

Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen (45%) heeft het gevoel dat ze zich tijdens de adolescentie het verst van hun moeder verwijderd voelen; dan begint de relatie weer rond de leeftijd van 27 jaar. Volgens de studie zouden we vanaf de leeftijd van 31 jaar de taal beginnen te spreken die onze moeder tot ons sprak. Het fenomeen van de gelijkenis begint dan, aangezien een hoog percentage vrouwen (76%) op dat moment besluit om aan hun kinderen door te geven wat hun moeder zelf aan hen heeft doorgegeven.

Schoonheidsadvies van onze moeders

Een van de kernpunten van de Orlay-studie is hoe moeders hun levens- en schoonheidservaringen gebruiken om hun dochters te helpen boven zichzelf uit te stijgen en te allen tijde in de schijnwerpers te staan. Een moeder weet de juiste woorden te vinden om haar dochter op te vrolijken: ze doet het door haar advies te geven... maar soms doet ze het met leugens. 4 van de 10 vrouwen denken dat het is om de gevoelens van het kind niet te kwetsen, terwijl 38% zegt het te doen om hun dochter zich beter te laten voelen, en 29% om haar meer zelfvertrouwen te geven.

Het belang van communiceren

"Moeders geven altijd wijze raad en geven, door hun troostende woorden, hun dochters het vertrouwen om zichzelf te overtreffen en hun dromen te realiseren", onthult de studie. De consulten zijn meervoudig en variëren van een zwangerschapsadvies tot een verandering van baan.

In een wereld waar alles zo snel gaat, als het gaat om sms'en en en tweets, is het interessant om op te merken dat in Spanje 74% van de meisjes toegeven dat ze persoonlijk advies van hun moeder krijgen en slechts 11% via de telefoon.

Wat we graag willen horen en doorgeven

De meest voorkomende berichten van de ene generatie op de andere zijn: - Wees
jezelf.
- Volg je dromen.
- Vertrouw op jezelf.
- Wees niet bang.
- Doe wat je gelukkig maakt.

Vertrouw op uw natuurlijke schoonheid

Moeders spelen een zeer belangrijke rol in de schoonheid van hun dochters. Twee derde van de vrouwen wereldwijd beschouwt hun moeder als een bron van kennis op dit gebied en 1 op de 5 erkent dat zij zich tot haar wenden voor schoonheidsadvies. Aan de andere kant zegt 34% nooit advies te hebben ingewonnen bij hun moeder en zich liever te wenden tot andere bronnen, zoals vrienden.

De meest voorkomende schoonheidstips van mama's

- Slaap genoeg! (46%).
- Verwijder altijd je make-up voordat je naar bed gaat! (43%).
- Vertrouw op uw natuurlijke schoonheid! (39%).