Heb je enig idee wat dit zou kunnen zijn, want dit is mijn derde zwangerschap en ik heb dit probleem nog nooit eerder gehad, dus als je me zou kunnen helpen... Bedankt bij voorbaat.


sage-femme-anthony 4Reactie van Vroedvrouw Anthony Weber:

Pijn onder de borst (of onder de ribben) is een veelvoorkomend symptoom tijdens de zwangerschap, zowel in de vroege als in de late zwangerschap. Er zijn veel verklaringen, maar deze pijnen moeten nooit worden genegeerd, omdat ze een punt van oproep voor sommige pathologieën met betrekking tot de zwangerschap kunnen zijn. Bij het begin van de zwangerschap zal de evolutie van de groei van de baarmoeder pijn in de onderbuik (bekkenpijn) of in de rechter- of linkerhypochondriehoek veroorzaken.

Dan wordt uw baby groter en kan hij soms, afhankelijk van uw grootte, onder de ribben gaan liggen en hevige pijn veroorzaken. Om deze pijnen te verlichten, adviseren wij u om met uw armen naar voren te gaan liggen of houdingen te gebruiken die u in staat stellen uw borstkas te verlengen en te groeien om het abdominaal volume te vergroten.

Deze pijnen kunnen in verband worden gebracht met pathologieën met een leveronbalans (hypertensie, pre-eclampsie, Help-syndroom), blindedarmontsteking, baarmoederfibroom of gewoonweg spijsverteringspijn (constipatie).

Daarom adviseren wij u bij eventuele klachten contact op te nemen met uw verloskundige of huisarts.