In mei 2014 had ik een bypassoperatie, dus ik verloor veel gewicht. September 2014, grote verrassing, ik kom erachter dat ik zwanger ben. In het eerste trimester van de zwangerschap verloor ik 7 kg en sinds het tweede trimester ben ik weer aangekomen (3,5 kg). Mijn zwangerschap gaat goed en ik neem mijn vitaminen goed op.

Mijn gynaecoloog probeert me gerust te stellen dat ik niet zijn eerste geval ben, maar ik ben toch een beetje bang om te bevallen. Ik ben bang dat er complicaties zullen zijn of dat de baby te vroeg komt, of zelfs dat ze niet veel is aangekomen.

Heb je ooit mama's gehad die dezelfde operatie hebben gehad? En hoe was de baby toen hij werd geboren?


sage-femme-anthony 4Reactie van Vroedvrouw Anthony Weber:

Gewichtsverandering tijdens de zwangerschap is voornamelijk gerelateerd aan de body mass index (BMI) in de vroege zwangerschap. Met een hoge index (boven 35) is het in dit geval mogelijk om een gewichtsafname te zien tijdens de zwangerschap, ondanks de goede groei van het kind en de goede evolutie van de zwangerschap. U moet alert zijn op tekenen zoals braken, diarree of koorts die kunnen wijzen op infectie en uitdroging.

Zwangerschap na een operatie zoals een bypassoperatie vereist een nauwgezette controle vanwege mogelijke voedings- en stofwisselingscomplicaties. Tekorten aan vitamine D, B9, B12, calcium en ijzer komen het meest voor. Deze tekortkomingen kunnen in zeer zeldzame gevallen ingrijpen in de organogenese en intra-uteriene groeivertraging.

Zo is het noodzakelijk om in de vroege zwangerschap een systematische biologische screening uit te voeren, een evenwichtige voeding te hebben en een vitamine- en calciumsupplementatie toe te passen.