Ze gehoorzaamt me niet en daagt me voortdurend uit. Haar gedrag is onbeleefd, ze wil geen gedag zeggen en omdat ik een beetje moe ben van mijn zwangerschap, verlies ik te snel mijn geduld en weet ik niet hoe ik me met haar moet gedragen. Ik wil gewoon dat ze teruggaat naar hoe ze vroeger was. Wat moet ik doen en wat kan ik tegen haar zeggen?

Reactie van de Specialist

Jaloezie is een gevoel dat we allemaal in meer of mindere mate ervaren. Kinderen, met de komst van een nieuw broertje of zusje, tonen hun jaloezie om hun exclusiviteit niet in gevaar te zien komen. Kinderen hebben vaak de neiging om te denken dat deze nieuwe situatie ertoe kan leiden dat ze de aandacht die ze tot nu toe van hun ouders hebben gekregen, verliezen en reageren door deze aandacht te eisen.

Kinderen zijn experts in het uitzoeken welke situaties ons het meest doen reageren (eten, opruimen of slapen zijn grote voorbeelden) maar hoewel het tegenstrijdig lijkt, als elke maaltijd een gevecht is dat meer dan 20 minuten duurt, staan we tot hun dienst voor die 20 minuten en willen ze de volgende dag hetzelfde.

Gebruik deze momenten om leuke dingen te zeggen tegen je dochter, neem haar bordje weg na een redelijke tijd, zonder verwijten of boze gebaren... dit alles zal je kind helpen te begrijpen dat alle veranderingen rustig kunnen worden aangepakt, net als het hebben van een broertje of zusje. Bovendien zal het haar geruststellen om deel te nemen aan de veranderingen, zoals het voorbereiden van de babykamer, of om alle activiteiten te zien die ze kan doen omdat ze de oudste is, zoals boodschappen doen, eten met haar ouders, enz.