Een van de vragen die wij kinderartsen het vaakst stellen is het gebrek aan eetlust bij kinderen.

Wat veroorzaakt dit verlies aan eetlust?

Rond 15 maanden beginnen de meeste kinderen minder te eten. Tot die tijd moesten ze eten om te groeien, op gewicht te komen en de ontwikkeling af te maken.

Vanaf 15 maanden hoeven kinderen alleen nog maar te eten om te groeien, aan te komen en energie op te slaan voor hun dagelijkse activiteiten. Maar de hoeveelheid voedsel die ze moeten eten is veel minder dan wat ze tot dan toe nodig hadden. Dit komt omdat kinderen niet meer in hetzelfde tempo groeien en aankomen als toen ze nog klein waren. Nu is het rustiger, en dat is te zien.

Gebrek aan eetlust bij kinderen: voorkomen dat ze er aan gewend raken

Het is essentieel dat gezinnen zich bewust zijn van deze extremen om ergernis en, wat nog erger is, slechte eetgewoonten te voorkomen. Kinderen met een verlies aan eetlust kunnen in twee groepen worden verdeeld: degenen die niet eten omdat ze geen honger hebben en degenen die niet eten omdat ze "er geen zin in hebben".

Gebrek aan eetlust bij kinderen: sis een beetje ziek...

Een eenvoudige verkoudheid, met een verstopte neus als gevolg van een virale infectie, is voldoende om ons minder hongerig te laten voelen. Als dit het geval is, plaats jezelf dan in de schoenen van een baby of klein kind, die al moeite heeft met het verzoenen van neus- en mondademhaling. Vaak moeten ze kiezen tussen eten en ademen, en het is duidelijk dat ze kiezen voor ademen omdat ze door de juiste hoeveelheid te eten "zich kunnen redden", maar ze kunnen niet overleven zonder te ademen.

Er zijn andere ziekten die een verlies aan eetlust kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat uw arts zich bewust is van dit probleem. Uw kind kan een bloedtest ondergaan om bloedarmoede door ijzertekort uit te sluiten, wat een van de pathologische oorzaken is van het verlies van eetlust bij peuters en kleuters.

Dit soort verlies van eetlust is niet erg zorgwekkend: zodra de diagnose is gesteld, zal de arts uw kind de juiste behandeling geven en zal hij of zij het eten weer hervatten zoals gewoonlijk.

Gebrek aan eetlust bij kinderen: dwing hem niet om te eten

Het grootste probleem is wanneer het kind na een ziekte verandert en in de categorie van kinderen valt die niet eten omdat ze "er geen zin in hebben". Als de moeder, als hij ziek is, haar kind dwingt te eten, hem bedreigt, voedsel verandert voor nieuwe die hij niet kent, echte schandalen creëert zodat hij zijn bord opmaakt of hem niet van tafel haalt totdat hij iets heeft geslikt, zal het kind zich realiseren dat hij, door voedsel als wapen te gebruiken, kan doen wat hij wil met zijn gezin. Een kind dat geen honger heeft om te eten dwingen is wreed; een kind dat niet wil eten dwingen is onzin.