Om uw gezin, en vooral uw kind, een correcte en evenwichtige voeding te garanderen, kan het nuttig zijn om de voedingsgroepen te kennen, d.w.z. de scheiding van voedingsmiddelen op basis van hun eigenschappen en intrinsieke kenmerken, met inachtneming van de beroemde "RDA's". (Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). In de praktijk betekent dit het garanderen van een adequate dagelijkse inname van de vijf belangrijkste elementen: vitaminen, minerale zouten, eiwitten, koolhydraten en vetten.

Tijdens het variëren van je dieet moet je voor elk van je 5 maaltijden een voedsel kiezen dat bij elke groep hoort, terwijl je het combineert met voedsel van de andere groepen. Het is belangrijk om uw kind de best mogelijke groei te garanderen, eventuele slechte eetgewoonten te corrigeren en uiteindelijk beter te leren eten.

De 7 voedselgroepen zijn als volgt:

1/ Vlees, visserijproducten en eieren

Zij zijn de belangrijkste leveranciers van eiwitten van dierlijke oorsprong, die meestal niet door ons lichaam worden geproduceerd. Ze bevatten ook vetten, B-groepsvitaminen en mineralen (vooral ijzer).

Voedingsdeskundigen raden aan de voorkeur te geven aan zogenaamd wit vlees (kip, kalkoen of konijn) en vis, en de consumptie van vetter vlees en delicatessenzaken te beperken.

2/ Melk en zijn derivaten (yoghurts en kazen)

Voedingsmiddelen in deze groep zijn ook rijk aan dierlijke eiwitten, ze bevatten calcium, fosfor, vetten en enkele B-vitamines. In dit geval is het ook beter om de voorkeur te geven aan magere melkproducten en yoghurts die levende melkfermenten bevatten, die een positieve rol spelen bij de regulering van de darmflora.

Voor kinderen tussen 12 en 36 maanden is het het beste om te kiezen voor een groeimelk.

3/ Granen en hun derivaten (rijst, tarwe, maïs, brood, pasta...)

Ze zijn rijk aan trage suikers (die langzaam energie leveren), vitaminen en vezels (zeer belangrijk voor de darm). Het is het beste om ze ongeraffineerd en tamelijk compleet te houden.

4/ Zetmeelmeel (linzen, erwten, kikkererwten, soja...)

Ze zijn rijk aan volledige koolhydraten (zetmeel) en leveren bepaalde vitaminen en minerale zouten, maar bovenal eiwitten van plantaardige oorsprong die, in combinatie met die in granen, een goede voedingswaarde kunnen hebben.

5/ Oliën en vetten (ook die welke "verborgen" zijn in vele voedingsmiddelen zoals vlees, kaas en vleeswaren)

Ze zijn vooral rijk aan lipiden en vitaminen. Het is raadzaam om de consumptie van vetten te beperken tot het kruiden van voedingsmiddelen (vanwege hun hoge calorische waarde) door de voorkeur te geven aan vetten van plantaardige oorsprong (zaadolie, vooral olijfolie) boven oliën van dierlijke oorsprong (boter, margarine...).

6/ Groenten en vruchten die vitamine A bevatten (geelgroen van kleur)

Ze zijn rijk aan vitaminen, minerale zouten, vezels, suikers en water en moeten worden geconsumeerd met een maximale variatie afhankelijk van hun kwaliteit.

7/ Groenten en vruchten die vitamine C bevatten (rood of oranje van kleur)

Deze groep bevat de voedingsmiddelen die de belangrijkste leveranciers van vitamine C zijn. Naast citrusvruchten zijn dat bloemkool, kool en broccoli, tomaten, paprika's, aardbeien, ananas, frambozen, bramen en kiwivruchten.