Als een kind in bed plast, wordt het nachtelijke enuresis of slaap enuresis genoemd. We leggen uit wat bedplassen is en wat het kan veroorzaken. Daarnaast bieden we eenvoudige tips om uw kind te helpen stoppen met bedplassen.

Waarom maakt mijn kind het bed nat?

De nachtelijke enuresis is een gebrek aan controle over het vrijkomen van de urine tijdens de slaap van het kind (overdag heeft het kind geen moeite met het controleren van het plassen).

Bedplassen wordt als "normaal" beschouwd tot het kind 5-6 jaar oud is. Vanaf deze leeftijd moet bij aanhoudende bedplassen een specialist worden ingeschakeld om vast te stellen of er een fundamenteel probleem is dat de verstoring veroorzaakt.

Er zijn twee soorten enuresis: de primaire enuresis, die gekenmerkt wordt door het feit dat het kind er nooit in slaagt zijn urineren vrijwillig te controleren. En de secundaire enuresis, die overeenkomt met een deregulering die optreedt bij een kind dat erin geslaagd was zijn plas te domineren.

Enuresis kan ook continu zijn, wat betekent dat het elke nacht voorkomt, of onregelmatig, wanneer het kind slechts af en toe in bed plast.

Nachtelijke enuresis is een moeilijkheid die, indien goed behandeld, zichzelf in alle gevallen zal oplossen: bijna alle kinderen stoppen met bedplassen tussen 6 en 10 jaar.