Uit wat ik heb gelezen, zijn deze aandoeningen vrij typisch voor het eerste trimester van de zwangerschap. Ik ben een beetje bezorgd. Wat is er aan de hand? Wat is er aan de hand? Dank u wel.

Antwoord van de gynaecoloog

Het is waar dat als gevolg van de hormonale verstoring, misselijkheid en braken meer kenmerkend zijn voor het eerste trimester van de zwangerschap, maar verteringsstoornissen zijn ook aanwezig in het derde trimester als gevolg van de compressie en spierontspanning van de organen in de buik. Het loskomen van de pylorus veroorzaakt een zuurgraad in de maag en reflux naar de keelholte en de mond, die soms via de luchtpijp kan worden afgevoerd en tot hoesten kan leiden.

Je moet weinig eten en vaak de hele dag door, niet meteen na het eten naar bed gaan en een kussen op je rug leggen om je lichaam een beetje op te tillen als je gaat liggen. U wilt misschien maagzuurremmers nemen, maar neem in plaats daarvan maagzuurremmers op basis van calcium, omdat maagzuurremmers op basis van aluminium van invloed kunnen zijn op de zwangerschap.