Bij het bezoek aan haar gynaecoloog bleek dat ze een corpus luteum in een van haar eierstokken had. De dokter legde haar uit dat het een zwangerschap kon zijn, maar omdat er niets in de baarmoeder te zien was, was bevestiging nog steeds onmogelijk. "Waarom zou er een corpus luteum zijn als het niet het begin van een zwangerschap was? "».

Het antwoord van de gynaecoloog over corpus luteum...

"Als er bevruchting plaatsvindt, wordt het corpus luteum dat in de eierstok wordt gevonden, het zwangerschapscorpus luteum genoemd". Het is de entiteit die progesteron produceert die verondersteld wordt de zwangerschap in stand te houden. Het is aanwezig tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Als er geen bevruchting is geweest, is het corpus luteum nog steeds zichtbaar, maar het is een zogenaamd "cyclisch" of "progestin" corpus luteum. Het stopt de productie van progesteron en verdwijnt uiteindelijk. In zowel het eerste als het tweede geval kan men zien dat het corpus luteum vooruitgang boekt bij het echografisch onderzoek en dit is zeker wat uw gynaecoloog heeft opgemerkt. »

Wat is het corpus luteum?

"Corpus luteum" is de naam die gegeven wordt aan deze oude eierstokfollikel, zeer nuttig in de zwangerschap, die functioneert op de volgorde van de vrouwelijke hormonen. Het corpus luteum is dus nauw verbonden met de menstruatiecyclus.

Om het corpus luteum te bereiken, begint de eierstok eerst met het produceren van kleine zakjes tijdens de folliculaire fase, d.w.z. tijdens de eerste helft van de menstruatiecyclus. Elk zakje bevat een eicel die onder invloed van FSH en oestrogeen zal rijpen naarmate de cyclus vordert. De ovulatie, over het algemeen in het midden van de cyclus, komt overeen met de uitzetting van een of meer eicellen in een rijpe follikel. Deze afgifte gebeurt onder de werking van het luteïniserend hormoon of LH.

Na de ovulatie krijgt de follikel een karakteristieke gele kleur, vandaar de naam "corpus luteum". Het zal oestrogeen en progesteron afscheiden.

De relatie tussen corpus luteum en zwangerschap

Corpus luteum activiteit is van het grootste belang voor het ontstaan van een zwangerschap. In feite, als de bevruchting plaatsvindt, zal het corpus luteum veranderen in een soort klier die hormonen produceert die de baarmoeder voorbereiden op het ontvangen van de eicel. Door het progesteron dat het corpus luteum afscheidt, zal het slijmvlies en het baarmoederslijmvlies verdikken. Er zullen zich plooien en bloedvaten vormen, zodat het ei goed wordt gevoed. Dit hele proces vindt plaats in afwachting van de bevruchting.

Als de bevruchting plaatsvindt, duurt het ongeveer een week voordat het embryo door de eileiders en vervolgens de baarmoeder een plaats vindt om zich te vestigen. Hormonen spelen nog steeds een grote rol in deze implantatie. In feite produceert het perifere deel ter hoogte van het ei het hormoon choriongonadotrofine. Deze productie houdt de aanwezigheid en de functionaliteit van het corpus luteum in stand en voorkomt dat de baarmoeder zich samentrekt, zoals tijdens de menstruatie het geval is.

Het corpus luteum daarentegen zet zijn productie voort tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. De hormonen die het tegelijkertijd produceert, oestrogeen en progesteron, bevorderen het verschijnen van tekenen van zwangerschap. Naast het stoppen van de menstruatie zijn de borsten gespannen, lijdt de moeder aan misselijkheid als ze wakker wordt, treedt er vermoeidheid op en maken stemmingsstoornissen het leven moeilijk voor haar.

Als de placenta eenmaal goed gevormd is vanuit het perifere deel van het ei, zal het corpus luteum geen reden meer hebben om te bestaan en zal het geleidelijk verdwijnen.

De relatie tussen corpus luteum en miskraam

Als een zesde van de zwangerschappen in het derde trimester wordt afgebroken, komt dat omdat de hormonale problemen mede verantwoordelijk zijn. Het onvermogen van het corpus luteum om voldoende hormonen te produceren om de zwangerschap in stand te houden mag niet worden geminimaliseerd.