Ik wil weer een baby krijgen, maar ik ben nog steeds bang dat ik niet goed en/of onvoldoende gecontroleerd zal worden tijdens mijn zwangerschap. Naast mijn gecompliceerde reis zou ik willen toevoegen dat mijn moeder hetzelfde heeft meegemaakt toen ik werd geboren en dat mijn tante haar tweede dochter heeft verloren toen ze acht maanden zwanger was.

Toen ik mijn dokter vroeg of mijn zwangerschap als een risicovolle zwangerschap werd beschouwd, dacht hij dat ik gek was, paranoïde, wat me echt zorgen baarde, vooral omdat hij niet eens de moeite nam om naar mijn medische dossiers te kijken. In het ziekenhuis waar ik ben bevallen van mijn dochter, heb ik een document gekregen waarin staat dat ik een risicozwangerschap aan de dokter moet geven tijdens mijn volgende zwangerschap.

Nu woon ik in een andere stad en mijn gynaecoloog lijkt er niet om te geven. Ik wil namelijk graag weten wat de procedure is bij een risicozwangerschap, of er vanaf het begin maatregelen worden genomen (preventieve behandeling) of, zoals deze arts mij vertelt, vanaf de 20e week.

Tijdens mijn eerste zwangerschap ervoer ik de eerste symptomen van hoge bloeddruk rond week 24-26. Het is een beetje ingewikkeld, het spijt me, maar ik heb het liever allemaal onder controle.

Antwoord van de gynaecoloog

In plaats daarvan denk ik dat u naar uw lokale ziekenhuis moet gaan met al uw gegevens en documenten van de faciliteit waar u uw eerste kind heeft afgeleverd. Ik ben er zeker van dat uw zaak zorgvuldig zal worden bestudeerd en dat uw zwangerschap (ongetwijfeld met een hoog risico) zeer nauwlettend zal worden gevolgd, en wel vanaf het allereerste begin, om het risico zo veel mogelijk te beperken.