Soms, toen ik na mijn dutje opstond en op de rand van het bed ging zitten, voelde ik zelfs een scherpe pijn, niet alleen in mijn heup, maar ook in mijn rechterbeen als ik het op de grond legde; ik moest voorovergebogen lopen. Het overkwam me ook dat ik pijn had terwijl ik op mijn zij lag in het bed.

Ik weet niet of dit mijn idee is... Ik ben een beetje bezorgd. Op dit moment voel ik me wat beter, maar ik zou graag willen weten of er oefeningen zijn die ik kan doen om mezelf te ontlasten. Moet ik me zorgen maken? Wordt het bekken breder? Ik neem geen medicijnen, zelfs geen paracetamol.

Antwoord van de gynaecoloog

De gewrichten ontspannen zich naarmate de zwangerschap vordert. Pijn en ongemak kunnen zeer ernstig zijn, zoals in het geval van de heup. Ik adviseer u dit te bespreken met uw arts, die u zal uitleggen hoe u deze pijn kunt verlichten of u zal doorverwijzen naar een traumaspecialist die u zal vertellen welke posities u moet innemen om verdere pijn te voorkomen. Je kunt paracetamol nemen om jezelf te ontlasten, het is zonder gevolgen, noch voor jou, noch voor de baby.