Moet ik er voor de geboorte over praten of als ik in het ziekenhuis aankom? Wanneer moet ik het vertellen en aan wie? De onthaalverpleegster, de dokter, de vroedvrouw? Moet ik het schriftelijk doen of is het genoeg om het mondeling te zeggen?

Ik wil ook graag weten wat ik naar het ziekenhuis moet brengen voor de bevalling en waar de trousseau uit moet bestaan (flessen, tepels, luchtbevochtiger, etc.). Dank u wel.

Antwoord van de gynaecoloog

De beslissing over welk type anesthesie of analgesie moet worden toegediend, wordt altijd overgelaten aan de beroepsverantwoordelijke voor de bevalling. Hij zal zijn beslissing nemen op basis van medische criteria: de toestand van de foetus, de moeder en de voortgang van de bevalling.

Maar u kunt met hem/haar praten over uw voorkeuren voor beide soorten anesthesie, zolang het maar passend is voor uw situatie. U moet dit eerst met uw gynaecoloog bespreken, zodat hij of zij het kan noteren in uw medisch dossier. Als de levering niet gepersonaliseerd is en een andere professional er voor zorgt, kunt u ook met hem/haar praten over uw voorkeuren.

Als je erachter komt in welk ziekenhuis je gaat bevallen, vraag dan wat je mee moet nemen als trousseau. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen voorkeuren op basis van wat ze bieden.