Hij is twee keer lasergebrand en ik ben sindsdien in orde. Zou dit iets te maken kunnen hebben met het niet snel zwanger worden? Ik heb gelezen dat de laser vaginale afscheidingen kan veranderen.

Antwoord van de gynaecoloog

Klassieke boeken zeggen dat het tot twee jaar kan duren om een kind te verwekken. Dit betekent dat een normaal koppel twee jaar lang seksuele relaties kan hebben zonder anticonceptie, zonder succes (de menselijke soort, ook al zijn we met miljoenen mensen, is niet erg vruchtbaar: slechts 30% van de potentieel vruchtbare relaties resulteren in een zwangerschap).

Onder de oorzaken van steriliteit of onvruchtbaarheid zijn 50% te wijten aan mannelijke problemen en 50% aan vrouwelijke problemen. Uit voorzorg, en afhankelijk van uw leeftijd, heeft uw gynaecoloog u verteld dat als u niet zwanger bent binnen een jaar, om terug te komen en hem te zien. Op dat moment zal hij een reeks onderzoeken voor uw koppel voorstellen, om de zwangerschap te vergemakkelijken, als deze niet heeft plaatsgevonden.

Tot slot heeft de laser het condyloma genezen, en kan al dan niet invloed hebben gehad op uw vaginale afscheiding op dat moment, maar het effect is niet blijvend en is verdwenen.