Ik ben een paar keer uit mijn stoel opgestaan.

De pijn stopte na 30 seconden nadat ik ging zitten en ontspannen. Ik ben 25 weken zwanger en ik ben bang dat het iets ergs kan zijn, of juist een normale en uitzonderlijke pijn. Ik zou moeten weten of ik moet vragen om een werkonderbreking of dat ik kan blijven werken.

Antwoord van de gynaecoloog

Zodra een vrouw zwanger wordt, veranderen al haar organen en lichaam, vooral als de baarmoeder in omvang en gewicht toeneemt in haar baarmoeder. Het kind, buiten de baarmoeder, weegt normaal gesproken ongeveer 60 gram en zal meer dan drie kilogram wegen en is 6 tot 8 cm lang en wordt meer dan 50 cm lang. Dit betekent dat, ook al is de verandering geleidelijk aan dagelijks, alle andere organen van de buik bewegen en vooral denken aan de verschillende ongemakken die dit in ons lichaam kan veroorzaken.

Pas als een van deze ongemakken meerdere malen wordt herhaald, moet u een arts raadplegen, als het zelden voorkomt, gewoon even ontspannen en dan gaat het voorbij. Als het herhaaldelijk gebeurt, raadpleeg dan een dokter en als hij vindt dat u moet rusten, dan geeft hij u een pauze van het werk.