Hoe herken je een kwallensteek?

Met prikkende tentakels en prikkende draden is de kwal een roofdier dat een giftige vloeistof steekt en stuurt. De persoon die door de tentakels wordt gestoken voelt kortstondig een elektrische schok. Onmiddellijk gaat dit gevoel gepaard met een brandwond met een intensiteit die varieert naargelang van elke persoon en zijn of haar immuunsysteem. Tot slot worden deze symptomen aangevuld met jeuk.

De eerste reflexen

Aangezien dit een giftige angel is, is het essentieel om strenge maatregelen te nemen om het te behandelen. Het eerste wat je moet doen is de fragmenten van de tentakels die op de huid achterblijven voorzichtig verwijderen met behulp van een dun voorwerp zoals een mes. Nog steeds op het strand, probeer nat zand op het getroffen gebied te zetten om de huid te krabben en de resterende filamenten te verwijderen", legt Nathalie uit, van monblogdebe.fr. Spoel uw huid vervolgens af met zeewater en vermijd het gebruik van zoet water, anders neemt de pijn toe.

Om het in de huid ingebedde gif te verwijderen, moet een warmtebron dichter bij de wond worden gebracht, zoals bijvoorbeeld een sigarettenpeuk. Deze techniek lost het gif op omdat het een hittebestendige stof is. Azijn is ook een niet te verwaarlozen bondgenoot in deze gevallen, omdat het azijnzuur bevat, een molecuul dat in staat is de filamenten los te maken zonder ze te breken. Daarnaast suggereert Stéphane Gayet het gebruik van een zwak zuur product zoals limoensap om te voorkomen dat het slachtoffer gaat krabben. Er moet worden aangegeven dat deze tips geldig zijn voor een punctie aan de onderkant. Voor het gezicht of de delen die een allergische reactie hebben, kunt u het beste het advies van een arts inwinnen.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen na de eerste hulp?

Zodra u naar huis gaat, moet u de wond onmiddellijk desinfecteren met behulp van een steriel kompres met antiseptisch middel. Als u een nogal merkwaardige reactie waarneemt, kunt u een antihistaminicazalf aanbrengen, die soms door de arts wordt voorgeschreven.

De persoon die is geïnjecteerd zal worden gecontroleerd en als de brandwonden na 48 uur aanhouden, ga dan naar een dokter. De arts zal de omvang van de wond bepalen en een crème met corticosteroïden voorschrijven. Zelfs als u de juiste zorg krijgt, is het noodzakelijk om de voortgang van de hap in de komende dagen te monitoren.

Wat moet je vermijden als je gestoken wordt?

Als je in paniek raakt, zul je in de verleiding komen om dingen te doen die de situatie kunnen verergeren. Er is bijvoorbeeld een lijst van dingen die je niet mag doen als je gestoken wordt door een kwal.

Om te voorkomen dat de tentakelcellen die op de huid blijven zitten barsten, moet het spoelen met vers water worden verboden. Inderdaad, deze cellen zullen het gif vrijgeven en het gevoel van pijn verhogen. Wees u ervan bewust dat de wond van een kwallensteek niet hetzelfde is als die van andere wonden, dus u moet niet zuigen of alcohol gebruiken.

Het is belangrijk om deze voorzorgsmaatregelen te respecteren en uit de buurt te blijven van de kusten waar kwallen kunnen voorkomen. Inderdaad, de risico's zijn belangrijk omdat een kwallensteek ademhalings- en hartproblemen kan veroorzaken die kunnen leiden tot verlamming of de dood, zoals Sylvain Tesson zegt: "Kwallensteek: gevaarlijke zachtheid". Aan de andere kant zijn er soorten die alleen ernstige pijn veroorzaken in combinatie met roodheid zonder veel schade aan te richten.