Het huilen van de baby waarschuwt de moeder altijd. Het is belangrijk dat het huilen duidelijk is, want het is een van de belangrijkste systemen die de baby heeft om te communiceren. Gedurende enkele maanden zal het huilen het belangrijkste communicatiemiddel van de baby blijven, het uiten van behoeften of eenvoudige wensen. Het accepteren en begrijpen van haar "taal" zal een van de grootste uitdagingen zijn voor de nieuwe moeder.

Enkele tips om rustig te blijven als de baby huilt

De verleiding om het huilen zo vroeg mogelijk
te kalmeren
is erg groot en vaak proberen mensen de baby te kalmeren voordat ze weten waarom hij huilt, door de speen of de borst in zijn mond te stoppen. Je moet accepteren dat het een beetje tijd kost om elkaar te leren kennen en te begrijpen. Dit betekent dat je de baby in je armen neemt, naar hem kijkt, hem observeert en probeert uit te vinden wat er aan de hand is. Het antwoord hoeft natuurlijk niet onmiddellijk te zijn. De eerste dagen kan de moeder zich gedesoriënteerd voelen als de pasgeborene voortdurend huilt. Het kan een paar weken duren voordat het kind zich inleeft en begrijpt wat hij nodig heeft om getroost te worden.

Geef altijd antwoord, zelfs als de baby het je herhaaldelijk vraagt
Er wordt geschat dat een baby op een leeftijd van ongeveer zes weken gemiddeld twee uur per dag huilt, en in sommige gevallen tot vier uur per dag. Na drie maanden neemt het huilen geleidelijk af tot het een extra communicatiemiddel wordt. Maar alle kinderen zijn anders, en er is geen twijfel over mogelijk dat sommigen meer en sommigen minder huilen. Maar, zelfs als hij een zeer veeleisend kind is, moet je niet denken dat je hem slechte gewoontes geeft door hem vaak te knuffelen.

Huilen vereist altijd een reactie en een aanwezigheid. Gedurende de eerste drie maanden huilen baby's, al is het maar om stemmen om zich heen te horen of om vastgehouden te worden. Hoewel hij heel hard schreeuwt, betekent dit niet dat hij een vitale behoefte heeft aan iets, ook al is het iets waar altijd voor gezorgd moet worden.

Wees geduldig als je
hem niet kunt kalmeren
De volgende stap is om toe te geven dat je soms niets anders kunt doen dan er te zijn, hoewel het je vermogen om met het huilen om te gaan kan testen. Mama's vinden het moeilijk om te accepteren dat ze niet altijd kunnen voldoen aan de behoeften die hun baby op dit moment heeft.

Als dit gebeurt, probeer dan niet je geduld te verliezen: in een paar dagen tijd ontwikkelen baby's zeer gevoelige "antennes" en beseffen ze dat als er spanning om hen heen is, huilen natuurlijk niet helpt om het te kalmeren. Maar, niet om je zorgen over te maken, het is belangrijk om te weten dat intens en langdurig huilen niet wijst op de aanwezigheid van een ziekte. Aan de andere kant, als de baby echt ziek is, zal hij slechts een beetje huilen en klagen.