Het mechanisme van het boeren, de uitbarsting

Het geleerde woord voor oprisping is "oprisping", dat is de verdrijving van gas uit de maag of slokdarm. Dit gas is in het spijsverteringskanaal terechtgekomen omdat de persoon te snel heeft geslikt of te veel voedsel in één keer heeft geslikt. Bij baby's wordt de lucht in grote hoeveelheden opgenomen als ze te snel melk drinken of als de uitlopers van de moedermelk te overvloedig zijn.

Het beroemde boerengeluid waarvoor wij de baby feliciteren is in feite de trilling van de cardia, de onderste opening van de slokdarm, die door de passage van het gas wordt geschud. Als onbeleefd beschouwd bij volwassenen, is bellen een geruststellende gedachte bij baby's. Kinderen verzamelen veel gas in hun maag als ze eten of drinken. Voor het spijsverteringscomfort moeten ze het snel kunnen evacueren.

Boeren en kolieken

Een baby die het overtollige gas niet uit zijn of haar maag kan krijgen, kan onrustig worden. De irritatie kan duren tot de baby oprispingen. Als de lucht zijn weg door het spijsverteringskanaal vervolgt en zich met andere darmgassen combineert, kan uw baby last krijgen van kolieken of indigestie. Het onvermogen om te bellen kan ook leiden tot braken. De voedselbolus kan door luchtbellen worden teruggedrukt en door de slokdarm omhoog worden geduwd.

Baby's boertje: het gaat allemaal om de positie

Om uw kind te helpen overtollige lucht te verdrijven na het geven van voeding of flesvoeding, moet u uw kind rechtop houden. Houd uw kind bijvoorbeeld in uw armen terwijl hij met zijn rug tegen uw borst staat. Je kunt lopen om de opkomst van luchtbellen te stimuleren. Als deze positie niet voldoende is, kunt u hem omdraaien en zijn nek tegen uw schouder drukken en op zijn rug tikken. Gewoonlijk zal de baby in deze houding oprispingen.

Bescherm uw kleren met een zakdoek of veeg ze af, omdat de baby tijdens deze operatie wat melk kan uitbraken. Het dragen van de baby in deze houding moet een gewoonte worden na de maaltijd om het comfort te waarborgen. In feite vallen veel kinderen in slaap als ze vol zijn en de lucht is vrijgelaten.

Meer tips voor boerende baby's.

Om de baby een handje te helpen, zorg je ervoor dat zijn rug recht is en zijn buikje tegen je borst wordt gedrukt. Plaats zijn hoofd op je schouder. Deze positie laat spanning in de maag los. Het strelen van je baby's rug zal de luchtstimulatie compleet maken. Dit is de klassieke techniek.

Bij de tweede optie zit de baby op je schoot, draait naar voren, kantelt en ondersteunt op een van je onderarmen. Gebruik je vrije hand om hem/haar op de rug te tikken. Wees voorzichtig om niet te hard te duwen.

In de derde optie zit je rechtop en zit de baby op zijn buik. Je legt hem op je dijen. Masseer zijn rug zachtjes met regelmatige gebaren.

De vierde optie is misschien comfortabeler voor u: de baby zit op uw dijen en u houdt hem vast bij de oksels. Je laat hem een paar sprongen maken terwijl hij zijn rug recht houdt.

Als er na het uitputten van al deze technieken geen oprisping of oprisping optreedt, moet je jezelf ervan overtuigen dat er echt geen lucht was om te evacueren, vooral als het kleine kind er niet ongemakkelijk uitziet.