Is het beter om secundaire assen te vermijden? Hoe vaak moeten we stoppen als de kinderen rustig zijn? Hartelijk dank, uw advies is welkom, want het is een lange reis van 700 km.

Antwoord van de specialist

Met de komst van het koude weer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de auto goed wordt onderhouden, vooral als er met kinderen wordt gereisd. Een overzicht van de belangrijkste veiligheidskenmerken van het voertuig zorgt ervoor dat u deze winter veiliger kunt rijden. U moet vooral op het volgende letten:

- Het remsysteem. Het is raadzaam om de conditie van de remblokken elke 10.000 km te controleren. De remvloeistof moet periodiek worden gecontroleerd en vervangen zodra deze een abnormaal donkere kleur krijgt of, indien dit niet het geval is, op de door de fabrikant aangegeven datum.

- De banden. Het is essentieel om de bandenspanning regelmatig te controleren en de banden te vervangen wanneer de profieldiepte minder dan 1,6 millimeter bedraagt, ongeacht of deze vervormd, geklopt of versleten is.

- De geluiddemper. Het moet veranderd worden als je merkt dat het lawaai maakt, als er gaten in zitten of als het verbruik is veranderd.

- Schokdempers. Ze zijn versleten als het voertuig de neiging heeft om in de bochten te slippen, naar voren stort bij het remmen, minder stabiliteit bij zijwind vertoont of als de banden ongelijkmatige slijtage vertonen.

- Lichten. Het is raadzaam om te controleren of er geen defecte lampen zijn en of de lichtstraal correct is afgesteld.

- De ruitenwissers. Na twaalf maanden is het rubber meestal beschadigd, dus het is het beste om ze te vervangen.

- De batterij. Als uw voertuig in het begin niet start, is het tijd om de batterij te onderhouden.

Het is raadzaam om snelwegen en autosnelwegen te nemen in plaats van het secundaire netwerk, waar het risico op ongelukken groter is. Daarnaast is het aan te raden om bij reizen met kinderen om de twee uur te stoppen. Het is waar dat als de kleine slaapt, deze tijd kan worden verlengd, maar niet overdreven; de voorkeur gaat uit naar rustplaatsen waar kinderen kunnen spelen en zich kunnen uitleven.

De veiligheid van de jongsten, zowel binnen als buitenshuis, is een fundamentele kwestie voor het hele gezin.