Als een kind op zijn mond valt, is het een begrijpelijke familiepaniek. Toch is het belangrijk om de tijd te nemen om de situatie op waarde te schatten. Heel vaak heeft de val bloedingen, pijnlijke hematomen en gelokaliseerd oedeem veroorzaakt. Door onmiddellijk naar de tandarts te gaan voor een volledig onderzoek met röntgenfoto's wordt deze stressvolle situatie alleen maar verergerd; de enige noodsituatie op de melktanden is wanneer de val een zodanige mobiliteit heeft veroorzaakt dat de melktand tijdens de slaap kan uitvallen.

Inademing zou dan mogelijk zijn met ernstige gevolgen. Probeer de tand te mobiliseren met uw pink om er zeker van te zijn dat de tand niet te beweeglijk is, controleer of er geen vreemde voorwerpen in de zachte weefsels terechtkomen, maak schoon met water en laat de druk afnemen. Aarzel niet om na 2 of 3 dagen, of zelfs meer, een professional te raadplegen om de situatie te inventariseren en eventueel een röntgenfoto te maken. In de vakliteratuur worden afwijkingen in vorm en kleur beschreven op opeenvolgende tanden (volwassen tanden die in plaats van een melktand groeien), wanneer de toetredingstand (eerste melktand) een schok heeft ondergaan.

In mijn professionele activiteit gedurende 20 jaar heb ik slechts enkele zeldzame gevallen van tanden met een lichte verkleuring, namelijk een kleine witte vlek, kunnen waarnemen.